Blog

19 Oct

11 dingen die voor altijd anders zullen zijn nadat je in het buitenland hebt gewoond

Wanneer wij ons voorbereiden om voor de derde keer in een paar jaar naar het buitenland te verhuizen, weet ik dat ons leven in een koffer proppen en onze geboorteplek Barcelona verlaten de beste beslissing was die wij ooit hadden kunnen nemen. Want wanneer je naar het buitenland verhuist, wanneer je leven in een avontuur verandert vol met onzekerheden, groei je als persoon op onverwachtse manieren.

Je komt voor nieuwe uitdagingen te staan, je leert nieuwe kanten van jezelf kennen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden en je verwondert jezelf en de wereld. Je verbreedt je horizon, je leert, je leert dingen af, en na het omarmen van nieuwe lessen, begint dit te veranderen in nederigheid. Je evolueert, je krijgt heimwee, en je zal herinneringen krijgen die je voor altijd bij zullen blijven. Als je ooit ver weg hebt gewoond of op een lange reis bent geweest, weet ik zeker dat je de volgende elf punten herkent die voor altijd veranderen wanneer je in het buitenland hebt gewoond.

1.  Adrenaline wordt deel van je leven

Vanaf het moment dat je hebt gekozen om in een ander land te wonen, verandert je leven in een krachtige mix van emoties – leren, improviseren, omgaan met onverwachtse omstandigheden. Al je zintuigen zijn scherper, en voor een tijdje ontbreekt het woord routine in je woordenboek en maakt het ruimte voor adrenaline. Nieuwe plekken, nieuwe gewoontes, nieuwe uitdagingen en nieuwe mensen. Een nieuw leven beginnen zou je angstig moeten maken, maar het is meestal verslavend.

 2. Wanneer je terug gaat, lijkt alles hetzelfde

Wanneer je een paar dagen vrij krijgt en terug naar huis vliegt, overvalt het je hoe weinig er veranderd is. Jouw leven was in het buitenland continu anders, en je bent op vakantie en klaar om jouw verzameling aan anekdotes te delen. Maar thuis is het leven zoals altijd. Iedereen heeft nog steeds moeite met dezelfde dagelijkse klusjes, en ineens besef je: het leven stopt niet voor jou.

3. Je komt (en toch heb je er ook weer te veel) woorden te kort

Wanneer iemand vraagt hoe je nieuwe leven is, kom je woorden te kort om je ervaring te beschrijven. En toch later, midden een gesprek, herinnert er iets je aan ‘die tijd toen..’ en kost het je moeite om je vrienden en familie niet te overladen met verhalen uit het ‘andere land’ om niet opschepperig over te komen.

4. Je begint te begrijpen dat moed overschat wordt

Heel veel mensen zullen je vertellen hoe dapper je bent – zij zouden ook naar het buitenland verhuizen als ze niet zo bang waren. En jij, ook al ben je soms bang geweest, weet ook dat moed maar voor 10% belangrijk is bij het nemen van ingrijpende veranderingen in je leven. De andere 90% is het puur met je hele hart willen. Wil je het doen, wil je het zeker weten echt doen? Doe het dan. Vanaf het moment dat wij besloten te gaan, zijn wij geen angsthazen of dappere mensen – het maakt niet uit wat op ons pad komt, wij kunnen het aan.

5. En ineens ben je vrij

Je bent altijd vrij geweest, maar vrijheid voelt nu anders. Nu je elke vorm van comfort hebt opgegeven en 1000 kilometers weg bent van huis, voelt het alsof je alles aankan.

6.Je leert afscheid nemen en jezelf te vermaken

Je leert snel dat de meeste mensen en dingen in je leven maar passeren, en jij instinctief het belang van de meeste situaties inschat. Je weet de perfecte balans te vinden tussen een band creëren en loslaten.

7. Normaal? Wat is normaal?

In het buitenland wonen of reizen, zorgt ervoor dat je realiseert dat ‘normaal’ alleen betekent wat sociaal of cultureel geaccepteerd is. Wanneer je in een nieuwe cultuur duikt en een nieuwe maatschappij ontdekt, valt je betekenis van normaal snel in duigen. Je leert dat er andere manieren zijn om dingen te doen, en na een tijdje, omarm jij ook de gewoonte waarvan je dacht deze nooit aan te leren. Ook leer je jezelf een beetje beter kennen, want je ontdekt in welke dingen jij echt gelooft en welke dingen je alleen maar normaal vindt door dat het geaccepteerd is in de maatschappij waar je in opgegroeid bent.

8. Nostalgie slaat toe wanneer je dit het minst verwacht

Bepaald soort eten, een liedje of een bepaalde geur. De kleinste sensatie kan je overspoelen met heimwee. Je mist de kleine dingen waarvan je dacht ze nooit te missen, en je zou er alles voor doen om terug te gaan naar die plek, al zou het maar voor een seconde zijn. Of om dat gevoel te delen met iemand die dit volkomen begrijpt.

9. Je weet dat het niet uitmaakt waar, maar wanneer en hoe

Diep vanbinnen weet je dat je niet een plek miste, maar een vreemde, magische samensmelting van het juiste moment, de juiste plek en de juiste mensen. Dat jaar dat je reisde, wanneer je je leven deelde met speciale mensen, wanneer je zo gelukkig was. Er is een klein beetje van de mensen die om je heen waren op alle plekken waar je geleefd hebt, maar teruggaan naar dezelfde plek zorgt er soms niet voor dat je de plek niet meer mist.

10. Je verandert

Ik weet zeker dat je wel over reizen die je leven veranderen hebt gehoord. Het is een bekend fenomeen. In het buitenland wonen is een reis die grotendeels je leven zal veranderen en degene wie je bent. Het zal je zekerheden en angsten veranderen. Misschien realiseer je het niet, of geloof je het niet voor je het doet. Maar na een tijdje, zal je het glashelder zien. Je bent gegroeid, je hebt littekens, je hebt geleefd. Je bent veranderd.

11. En …. Er is geen weg terug

Nu je weet hoe het is om elke vorm van comfort op te geven, hoe het is om met niets te beginnen en een nieuw leven op te bouwen. En het is zo’n oneindig grote wereld… Hoe zou je er niet voor kunnen kiezen de wereld te blijven ontdekken en rondreizen?

 

*Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd door Mas Edimburgo, een blog over het leven van Angie Castells. We vonden dit een interessant verhaal en wilden dit delen. Ga naar haar blog om het hele artikel te lezen.

Hayo magazine, (2016). 11 Things That Change Forever When You Live Abroad. Vise the site on 19 October 2015, http://hayo.co/11-things-change-forever-live-abroad/

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK