Blog

27 Mar

Wonen bij een Chinees gastgezin

Een groot onderdeel van het Culture Plus programma is je verblijf bij een Chinees gastgezin. Dat is voor veel van onze deelnemers best spannend. Hoe ga je om met culturele verschillen? Hoe bouw je een goede band op met je gastouders? Wat voor activiteiten organiseer je voor de kinderen in het gastgezin en hoe help je hen nu écht met het leren van Engels? In deze blog geven we je wat tips.

Cultuurverschillen
Er is geen twijfel over mogelijk: je gaat culturele verschillen ervaren. Ze kunnen zowel grappig als frustrerend zijn. Zo is de kans groot dat wanneer je jouw bord netjes leeg eet, je nog meer eten aangereikt krijgt. De truc is dus om wat op je bord te laten liggen, zodat het gastgezin begrijpt dat je genoeg gegeten hebt. Ook krijg je ongetwijfeld eens een ‘ja’ te horen, terwijl dat achteraf een grote ‘nee’ bleek, maar die je niet zo hebt opgevat. Het went. Echt.

Activiteiten
Je gaat in het gastgezin de Engelse taalvaardigheid van de kinderen verbeteren, maar de kans is groot dat je geen docent Engels bent. Daarom kun je misschien wel inspiratie voor je activiteiten gebruiken. Internet staat vol met leuke ideeën en het helpt als je de term ESL (English as a Second Language) gebruikt in je zoektocht. Je kunt de schoolboeken van de kinderen gebruiken als basis en het leren van Engels leuker maken door samen liedjes te zingen, spelletjes te doen en te knutselen. Verzamel werkjes in een boek, zodat de kinderen dit trots aan hun ouders kunnen laten zien.

Zorgzaamheid
Het Chinese gastgezin zal je behandelen als een familielid. Dat betekent ook dat ze goed voor je zullen zorgen. Last van hoofdpijn? Grote kans dat ze je aanmoedigen om veel warm water te drinken en uit te rusten. Er wordt veel aandacht geschonken aan gezondheid in het algemeen. Na je verblijf in China weet je waarschijnlijk precies welke groente je moet eten als je gestrest bent en welke thee je moet drinken om je keelpijn tegen te gaan.

Openheid
Het is tijdens je verblijf in een Chinees gastgezin natuurlijk belangrijk om een goede band op te bouwen met de ouders. Omdat er soms sprake is van een taalbarrière met een van de ouders, kan dat best lastig zijn. Zorg ervoor dat duidelijk is wat er van je verwacht wordt. Wees open en eerlijk en bespreek eventuele vragen of problemen. Mocht je daar zelf niet uitkomen, dan helpt ons Chinees partnerbureau je graag. En uiteraard kun je altijd bij China Plus terecht voor hulp en advies.

Wonen bij een Chinees gastgezin is intens. Je brengt veel tijd met elkaar door en zult voor zowel leuke als lastige verrassingen komen te staan. Een avontuurlijke en flexibele instelling helpt om je avontuur in China zo vlot mogelijk te laten verlopen. Het wordt hoe dan ook onvergetelijk!

Geschreven door Puck Stamps, Program Consultant bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK