Varkenspoten in plaats van beschuit met muisjes

Over tradities tijdens feestelijke momenten in China
5 Apr

Varkenspoten in plaats van beschuit met muisjes

Wanneer je een tijd in China woont, maak je waarschijnlijk wel een geboorte, verjaardag of huwelijk mee. Die feestelijke momenten kennen we in Nederland ook, maar worden in China toch een beetje anders gevierd. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben wij een aantal bijzondere momenten op een rijtje gezet met de daarbij behorende tradities.

Geboorte
Als je in Nederland op kraamvisite komt, is het gebruikelijk dat er een beschuit met muisjes voor je klaar staat. Maar wat kan je verwachten als je in China op kraamvisite gaat? Als je in China op kraamvisite gaat, zal er hoogstwaarschijnlijk een bordje met varkenspoten gedrenkt in zoete azijn en gember voor je klaarstaan. Soms wordt hier ook een gekookt ei aan toegevoegd. Na dit bordje leeg te hebben gegeten is het tijd om een cadeautje te geven.

Verjaardagen
In China is het steeds populairder om op een westerse manier je verjaardag te vieren, door bijvoorbeeld een verjaardagstaart met kaarsjes te kopen en de westerse kalender aan te houden voor je verjaardag. Vroeger keken mensen naar de stand van de maan om te bepalen wanneer je verjaardag was, tegenwoordig is dit minder gebruikelijk.

Huwelijk
Zoals in Nederland is het ook in China niet geaccepteerd dat je in het wit gekleed naar een bruiloft gaat. In China is dit gekoppeld aan de dood terwijl dit in Nederland een kleur is die alleen voor de bruid bestemd is. Zwart is ook een kleur die je in China beter kan vermijden op een bruiloft. Elke streek in China heeft zijn eigen huwelijkstradities. De meeste traditionele Chinezen spelen spelletjes en verstoppen bijvoorbeeld de schoenen van de bruid die de bruidegom dan moet gaan zoeken.

Cadeautips
In China is het bij al deze gelegenheden gebruikelijk om een rode envelop te geven met geld.
Voor alle gelegenheden is het altijd goed om qua waarde rond de €60,- te geven. Er zijn wel een aantal bedragen die je in China beter kunt vermijden. Bijvoorbeeld bedragen waar de getallen 4 en 7 in zitten. Het getal 4 klinkt in het Chinees hetzelfde als het woord ‘dood’. Het getal 7 is een ongeluksgetal. Getallen die geluk brengen in China zijn de getallen 6 en 8. Helemaal wanneer ze samen in een bedrag terugkomen. Dus een goed bedrag om te geven is bijvoorbeeld 668 yuan of, als je helemaal goed wilt zitten, 888 yuan.

Dit zijn nog maar enkele van de bijzondere tradities in China. Als je in China woont, zul je waarschijnlijk nog veel meer andere tradities beleven. Zo leer je de cultuur echt kennen!

Geschreven door Jeltje Vanger, stagiaire bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK