Spelenderwijs leren

Hoe je educatief verantwoord tijd doorbrengt met de kinderen in je gastgezin
9 May

Spelenderwijs leren

Het belangrijkste onderdeel van het Culture Plus programma is het oefenen van de Engelse taalvaardigheid van de kinderen in het gastgezin. Dit kan best spannend zijn. Want al spreek je zelf prima Engels, dat maakt je natuurlijk nog geen docent. Hiernaast kan het lastig zijn om de kinderen dag in dag uit educatief verantwoord bezig te laten zijn. Daarom in deze blog wat tips over spelenderwijs leren. Want dat maakt leren voor iedereen leuk: voor jou en voor het kind!

Hoe leer je spelend?
Kinderen ontdekken de wereld spelend. Interactie met anderen is hierbij ontzettend belangrijk. Door in het Engels te spelen, te zingen en te luisteren naar verhaaltjes, leert een kind woorden te herkennen. Door het stellen van vragen, leert het kind antwoorden te formuleren. Door samen hardop te tellen, leert het kind klanken, die je vervolgens kunt linken aan de getallen. Als je er dan ook nog een spelletje van maakt, waar het kind zelf invloed op uit kan oefenen, wordt leren vanzelf leuk.

Activiteiten
Je besteedt wekelijks zo’n dertig uur met de kinderen in het gastgezin. Dat is dus wel even iets anders dan een avondje oppassen. Bedenk daarom van tevoren al wat voor activiteiten je met het kind wilt gaan ondernemen en hoe je leuk en educatief verantwoord samen kunt spelen. Rollenspellen doen het altijd goed, maar samen knutselen, kleuren en verven, zingen en toneelspelen, sporten en buiten spelen zijn ook goede ideeën. Het kind voorlezen, samen een Engelstalige film kijken of spelletjes doen kan ook heel leuk zijn. Het is aan te raden wat materiaal mee te nemen, zodat je bijvoorbeeld regelmatig nieuwe spellen of activiteiten kunt introduceren. Totaal geen inspiratie? Zoek dan op internet en gebruik de term ESL (English as a Second Language). Je vindt er meer dan genoeg educatieve filmpjes, liedjes die je samen kunt oefenen, werkbladen en ander materiaal dat je helpt om de uren mee te vullen. 

Het kind als uitgangspunt
Neem bij het selecteren van je activiteiten het kind als uitgangspunt. Is het kind waar je mee aan de slag gaat creatief? Richt je dan op knutselactiviteiten. Is het kind fan van buiten spelen en sporten? Zorg dan dat je regelmatig buiten te vinden bent. De leeftijd van het kind heeft natuurlijk ook een grote invloed op wat voor activiteiten je uitkiest en gaat doen. Laat je leiden door het kind. Je gaat namelijk zo intensief met het kind om dat je na een aantal weken ongetwijfeld een goed beeld hebt van wat het kind interesseert en hoe het het beste leert.

Wees duidelijk en stel grenzen
Ieder kind heeft duidelijke grenzen nodig. Aan jou om ze te stellen en ze consequent te handhaven. Een kind zal jou, de buitenlander uit het verre land, ook moeten leren kennen. Hierbij is het dus belangrijk dat je laat zien welk gedrag je waardeert en welk gedrag je niet tolereert. Wees daarbij belonend als het kind positief gedrag laat zien. Vergeet niet dat kinderen soms gewoon wel eens geen zin kunnen hebben in jouw zelfbedachte superleuke activiteit. Dat kan. Laat je niet uit het veld slaan en probeer iets anders, of even niets. Samen een film kijken kan ook heerlijk zijn!

Geschreven door Puck Stamps, Program Consultant bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK