Blog

12 Jul

Aan Táfel!

Als je stage gaat lopen bij één van onze hotels in China, loop je vaak mee op verschillende afdelingen. Onder andere loop je stage in het restaurant. Voor je naar China vertrekt is het goed om je alvast in de cultuur en de gebruiken te verdiepen. Tafelmanieren zijn hier een onderdeel van.

Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben wij een aantal tips opgeschreven.

1: Thee leuten

Je gaat aan tafel zitten voor het diner en het eerste wat je doet is thee drinken. Als jij degene bent die thee wil inschenken, schenk dan eerst de anderen in en dan jezelf. Als je eerst thee voor jezelf inschenkt wordt dit gezien als ongemanierd.

2: Stokjes niet rechtop in rijst

Als je jouw stokjes rechtop in de kom met rijst zet, doet Chinezen dit denken aan wierook die op kerkhoven wordt gebrand. Dit staat dus symbool voor de dood of voor een begrafenis. Wat ook als ongemanierd wordt beschouwd is wijzen met stokjes; gebruik de stokjes dus echt alleen om te eten.

3: Proost!

Als je respect wilt tonen naar de ander dan proost je lager dan de ander. Met jouw glas tik je dus het andere glas lager aan. In plaats van proost zeg je ‘Gan Bei!’ wat droog glas betekent. Als je proost drink je dus in één keer je glas leeg. Gelukkig schenken ze altijd maar kleine beetjes drank in je glas..

4: Laat wat eten over 

In tegenstelling tot in Nederland, waar je jouw bord hoort leeg te eten, is het in China beleefd als je wat op je bord over laat. Als je jouw bord helemaal leeg eet, denkt de gastheer dat je niet genoeg hebt gehad en zal hij bij blijven bestellen. Als je iets over laat, is dat een teken dat je genoeg hebt gegeten.

5: De gastheer betaalt

Sam-Sam komt in het Chinese woordenboek niet voor. Wel is het beleefd om aan te geven dat ook jij wel wilt betalen, maar de gastheer zal dat verzoek afwijzen. Als het niet helemaal duidelijk is wie wie heeft uitgenodigd, of de ander is uiterst beleefd, dan kan er zelfs een ruzie ontstaan over wie de rekening mag betalen.

Naast alle tafelmanieren is samen eten vooral een gezellige aangelegenheid. In China krijg je niet een bord met eten voor jezelf, maar zullen er talloze hapjes en kleine schotels op tafel worden gezet. Verschillende gerechten, verschillende smaken en veel producten die je waarschijnlijk nog nooit hebt gegeten. Een feest voor iedereen die van eten houdt!

Wil je meer leren over tafelmanieren? Neem dan eens een kijkje op Youtube. Daar staan ontzettend veel video’s over tafelmanieren in China.

Geschreven door: Sophia Kelders, programma manager China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK