Reizen in China

The do’s and don’ts
25 Oct

Reizen in China

Wanneer je in China gaat reizen, zijn er een aantal dingen die handig zijn om van tevoren te weten. Hier is een lijstje met do’s and don’ts die goed van pas komen bij je voorbereiding.

Do’s

Download Pleco
Pleco is een woordenboek-App die woorden van het Nederlands naar Chinese woorden (Pinyin) en naar Chinese karakters kan vertalen. Zo kan je gemakkelijk communiceren met de Chinese bevolking.

Boek je treinticket van tevoren
Als je op een treinstation een ticket wilt boeken voor dezelfde dag, zijn de treintickets vaak uitverkocht. Boek je ticket dus van tevoren. Met de trein reizen in China is bijna hetzelfde als met het vliegtuig gaan. Je moet eerst langs een incheckbalie voor je bij het perron komt. Bij het kopen van je kaartje wordt ook je paspoort gecontroleerd, vergeet dus niet je paspoort mee te nemen!

Download een offline map App
Google Maps werkt niet in China dus het is altijd handig een App te downloaden die je zonder internet kunt gebruiken. Met behulp van zo’n App kun je altijd de weg vinden. Bekijk dit instructiefilmpje voor een voorbeeld van een offline map App.

Koop verschillende simkaarten
Als je met je Nederlandse simkaart vanuit Spanje belt of data verbruikt, is dat duurder dan vanuit Nederland. In China verschilt het al tussen provincies. Koop je dus een simkaart in de provincie Anhui, maar bel je in de provincie Henan, dan betaal je waarschijnlijk meer dan in Anhui. Het is dan goedkoper om in Henan weer een nieuwe simkaart aan te schaffen en voor lokale tarieven te bellen en data te gebruiken.

Don’ts

Kraanwater drinken
Vaak is het water uit de kraan in China niet drinkbaar of niet zoals je gewend bent. Kraanwater drinken kan ervoor zorgen dat je maagklachten krijgt. Koop daarom altijd flesjes water. Het is ook handig om van tevoren maagtabletten en diarreeremmers mee te nemen.

Reizen tijdens feestdagen
Vermijd lange reizen met het openbaar vervoer tijdens nationale feestdagen. Veel Chinezen gaan dan op vakantie in eigen land of bezoeken familie. Hierdoor is het ongelooflijk druk op vliegvelden, in treinen en bussen. Ook toeristische trekpleisters kun je vanwege extreme drukte beter mijden tijdens nationale feestdagen.

De weg vragen
Kijk niet verbaasd op als blijkt dat je de verkeerde kant op bent gestuurd nadat je de weg hebt gevraagd. Toegeven dat je iets niet weet, wordt als heel onprettig ervaren in China. Daarom geven sommige Chinezen je liever verkeerde instructies dan dat ze toegeven zelf de weg niet te weten. Een map App of kaart gebruiken is dus een veiligere optie.

Zo heb je een goede eerste indruk van wat je moet weten voor je op reis gaat in China. Je hebt vast gezien dat het in China heel anders is dan in Nederland. De allerbeste tip is daarom om de verschillen te ervaren en ze te omarmen. Zo zal jij een geweldige tijd in China hebben!

Geschreven door: Jeltje Vanger, stagiaire bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK