Maak sneeuwpoppen en bak oliebollen!

Inspiratie voor activiteiten tijdens de feestelijke wintermaanden
22 Dec

Maak sneeuwpoppen en bak oliebollen!

In China wordt over het algemeen weinig aandacht besteed aan Kerst en westers Nieuwjaar. Dat betekent niet dat je je als deelnemer van het Culture Plus programma moet laten tegen houden om feestelijke activiteiten met een westers tintje te organiseren voor de kinderen in het gastgezin. In deze blog geven we je tips over wat je met de kinderen in het gastgezin kunt doen. Naast het geven van Engelse les, is het namelijk geweldig om de kinderen ook te leren over onze tradities tijdens de decembermaand.

#1 Maak een sneeuwpop

Als je in het noorden van China woont, heb je misschien de kans om een echte sneeuwpop te maken. Geen sneeuw in je woonplaats? Dan kun je deze activiteit ook ombouwen naar het knutselen van een sneeuwman. Met kleine kinderen kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan met het tekenen van twee cirkels op een vel gekleurd papier om daar vervolgens watjes of stukjes wit papier op te plakken. Oudere kinderen kunnen zelf een sneeuwpop tekenen en de namen van lichaamsdelen er in het Engels bijschrijven. Zo maak je de activiteit ook nog eens educatief verantwoord.

#2 Bak samen oliebollen

Een mooie en lekkere traditie die je samen met de kinderen van het gastgezin kunt delen is het maken van oliebollen. Het rijzen van het beslag is bijzonder en het samen bakken en opeten van de oliebollen is een feest. Vraag wel even aan de ouders van het gastgezin of je de keuken mag gebruiken en wees uiteraard voorzichtig met hete olie.

#3 Kijk een kerstfilm

Als het buiten koud is, kan het heerlijk zijn om onder het genot van warme chocolademelk en zelfgemaakte popcorn te kijken naar een kerstfilm. Die film kun je uiteraard afstemmen op de leeftijd van de kinderen van het gastgezin. Ga voor klassiekers zoals ‘Frosty the Snowman’, ‘Home Alone’ of ‘Frozen’. Kijk de films in het Engels, eventueel met Chinese of Engelse ondertiteling.

#4 Deel het kerstverhaal

Zouden de kinderen van het gastgezin het kerstverhaal kennen? Er zijn vast werkbladen of eenvoudige tekeningen op het internet te vinden die het kerstverhaal ondersteunen. Vertel het kerstverhaal rustig en herhaal misschien waar nodig. Je Engels stem je uiteraard af op de leeftijd en het niveau van het kind. Het is niet alleen leuk om de kinderen kennis te laten maken met het verhaal, maar je kunt het kerstverhaal ook eenvoudig linken aan extra activiteiten. Speel het kerstverhaal bijvoorbeeld na.

#5 Maak een kerstboom

Tijdens de decembermaand staat er in veel westerse woonkamers een kerstboom. In China zie je er misschien her en der enkele in supermarkten en grote winkelcentra. Mis je de kerstboom in huis? Maak dan je eigen kerstboom met de kinderen. Dat kan bijvoorbeeld heel eenvoudig met een aantal grote groene driehoeken van papier en wat kleinere cirkels die de kerstballen voorstellen. Het tellen van de kerstballen en het oefenen met de verschillende kleuren van de kerstballen zijn mooie aanleidingen om het Engels van de kinderen te oefenen.

Hopelijk geven deze ideeën je wat inspiratie voor leuke activiteiten. Uiteraard ben je vrij om ook andere activiteiten te organiseren. Misschien is het zelfs leuk om de activiteiten die je als kind ondernam nu te introduceren in het gastgezin!

Geschreven door Puck Stamps, Program Consultant bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK