Blog

3 Jan

Nationale feestdagen in China

Er zijn jaarlijks 7 nationale feestdagen in China die we hierbij introduceren: het westerse nieuwjaar, het Chinees nieuwjaar, het Qingmingfestival, de dag van de arbeid, het Drakenbootfestival, de Nationale Feestdag en het Midherfstfestival. Er zijn twee zogenaamde ‘Golden Weeks’, het Chinees nieuwjaar en de Nationale Feestdag zijn de enige vakanties waarbij men 1 week vrij is. De Chinese feestdagen vallen elk jaar op een andere datum. In China hanteert men namelijk een andere kalender, de maankalender. Hieronder staan de datums van 2017.

Westerse nieuwjaar (元旦 – yuándàn)
1 januari
Het Westerse nieuwjaar is een 3-daagse vakantie van 31 december tot 2 januari. Het Chinees nieuwjaar wordt veel uitgebreider gevierd en is veel populairder dan het Westerse nieuwjaar.

Chinees nieuwjaar (春节 – chūnjié)
28 januari
Het Chinees nieuwjaar staat ook wel bekend als het lentefestival. Het wordt traditioneel gevierd met de leeuwendans en veel vuurwerk. Tijdens het Chinees nieuwjaar is het gebruikelijk dat het hele huis wordt schoongemaakt en er nieuwe kleren worden gekocht. Het is vergelijkbaar met Kerst in de westerse cultuur waarbij familieleden elkaar opzoeken en samen de tijd doorbrengen. Het is gebruikelijk dat er cadeaus zoals fruit, chocolade, koekjes en dergelijke kleine cadeaus aan vrienden en kennissen worden gegeven. Voor kinderen is het helemaal feest. Ze krijgen rode enveloppen met daarin geld (红包 – hóngbāo) van hun ouders of andere oudere familieleden. Reizen tijdens het 6-daagse vakantie is niet aangeraden wegens de enorme drukte in het trein-vlieg-en wegverkeer.

Qingmingfestival (清明节 – qīngmíngjié)
4 april of 5 april
Tijdens het Qingmingfestival worden de graven van de voorouders bezocht en schoongemaakt. Het is een dag om respect te tonen aan de voorouders. Daarom wenst men elkaar ook geen gelukkig Qingmingfestival. Het komt vaak voor dat er papier wordt verbrand voor de voorouders zodat ze een comfortabel leven in het hiernamaals hebben. Het papier komt voor in de voorwerpen zoals auto’s, huizen en nepgeld. Sinds de laatste paar jaren is het een trend om papieren replica’s van luxe goederen zoals iPads te verbranden zodat de voorouders beschikken over de huidige moderne technologie.

Dag van de arbeid (劳动节 – láodòngjié)
1 mei
De dag van de arbeid wordt door veel Chinezen gebruikt om samen tijd door te brengen met het gezin. In deze vakantie gaat men vaak op bezoek bij vrienden en bezoeken theaters en voorstellingen. Daarnaast wordt er tijdens deze periode veel korting gegeven in grote winkelcentra en is er vaak korting op entreeprijzen van verschillende activiteiten en bezienswaardigheden. De ideale tijd om te shoppen!

Drakenbootfestival (端午节 – duānwǔjié)
30 mei
Het drakenbootfestival is een 3-daagse vakantie. Het festival valt op de vijfde dag van de vijfde maand volgens de Chinese kalender en is één van de grootste feestdagen in China. Tijdens dit festival herdenkt men de bekende Chinese dichter Qu Yuan. Tegenwoordig is het een feestdag waarbij families herenigd worden. Ook worden er drakenboot races gehouden op de vele rivieren en kanalen in China. Tijdens dit festival is het een traditie om (粽子 – zòngzi) te eten. Dat is een piramide vormige kleefrijst met diverse vullingen verpakt in lotusbladeren.

Nationale Feestdag (国庆节 – guóqìngjié)
1 oktober
De nationale feestdag wordt gevierd op 1 oktober. Het is een 7-daagse vakantie van 1 oktober tot 8 oktober. Tijdens deze feestdag wordt er gevierd dat de Volksrepubliek China is opgericht op 1 oktober 1949. De overheid organiseert allerlei festiviteiten en parades met grote vuurwerkshows. Tijdens deze nationale feestdag worden er net als op de dag van de arbeid hoge kortingen gegeven in de grote winkelcentra. Ook dit is een ideale feestdag om te shoppen. Let op dat het in de week de national feestdag enorm druk kan worden in het verkeer. Wist je dat de langste file ter wereld 12 dagen duurde? Dit gebeurde op een 50-baans autosnelweg in 2010 toen 750 miljoen mensen tijdens deze vakantie rond gingen reizen.

Midherfstfestival (中秋节 – zhōngqiūjié)
4 oktober
Het Midherfstfestival, ook wel bekend als het maanfestival heeft zijn naam te danken aan de ronde maan tijdens deze periode van het jaar. Tijdens het Midherfstfestival is het een traditie om maancakes te eten. De vorm van een maancake is rond, dit staat voor de volle maan tijdens het Midherfstfestival. Tegenwoordig worden maancakes ook als geschenk gegeven aan vrienden en familie om hen een lang en gelukkig leven te wensen. Mocht je tijdens het Midherfstfestival in China zijn, dan zul je deze heerlijke maancakes vast niet missen!

Naast het drukke werkleven is het voor veel Chinezen belangrijk om tijd door te brengen met familie wanneer het mogelijk is. Vooral tijdens de meerdaagse vakanties gaat men massaal op reis. Dus houdt er rekening mee dat het ontzettend druk kan zijn als je wilt reizen tijdens de vakantieperiodes!

Dit zijn de 7 nationale feestdagen in China. Wij wensen jou alvast een mooie culturele ervaring in China!

Geschreven door Wing Lam, stagiair bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK