Blog

28 Jan

Chinees Nieuwjaar

In China gaat oud en nieuw wel wat anders dan in Nederland. Ten eerste hanteren Chinezen een andere kalender, namelijk de maankalender. Daardoor valt Chinees nieuwjaar altijd op een andere datum, meestal in het begin van februari.

Chinees nieuwjaar kent veel opvallende tradities. Zo worden alle ramen open gezet tijdens nieuwjaar. Dan kan het nieuwe geluk naar binnen waaien. Ook maken veel mensen hun huis schoon. Dat moet wel vóór het nieuwe jaar, anders poets je het nieuwe geluk uit je huis.

Meestal wordt er met de familie een uitgebreide maaltijd met negen gangen gegeten. Ze eten precies negen gangen omdat negen het symbool is van de eeuwigheid. De maaltijd eindigt vaak met het offeren van eten aan de voorouders en goden.

Het nieuwe jaar wordt ingegaan met het massaal afsteken van vuurwerk. Het meeste vuurwerk heeft de kleur rood, omdat rood de kleur is van voorspoed en geluk. Daarmee proberen de Chinezen ongeluk te voorkomen. Op nieuwjaarsdag danst er op de meeste plekken een leeuw door de straten. Deze leeuw staat symbool voor het wegjagen van al het kwade.

Xīn Nián Kuài Lè! Oftewel Gelukkig Nieuwjaar!

Geschreven door Stijn van Veelen, stagiair bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK