Blog

14 Feb

Valentijnsdag in China

Wist je dat Chinezen hun eigen Valentijnsdag hebben? Er zijn zelfs twee traditionele festivals in China die vergeleken worden met de westerse Valentijnsdag!

Qixifeest(七夕节 – qīxījié)
Het Qixifeest is een feest dat op de zevende dag van de zevende maand van de Chinese maankalender plaatsvindt. Meestal is dat in augustus in de westerse kalender. De oorsprong van het Qixifeest gaat terug naar het liefdesverhaal van de weefster ‘Zhinü’ en de koeherder ‘Niulang’. De twee geliefden werden verboden om elkaar te ontmoeten, maar eenmaal per jaar, tijdens de zevende dag van de zevende maand mochten ze elkaar weer ontmoeten. Dit feest wordt gezien als de meest romantische feest of festival in China, vandaar de Chinese Valentijnsdag.

Lantaarnfestival (元宵节 – yuánxiāojié)
Het lantaarnfeest vindt plaats op de 15e dag van de eerste maand in de Chinese maankalender. Dat is meestal in februari of maart in de westerse kalender. In de avond gaan koppels meestal naar buiten om samen naar de prachtige lantaarns en vuurwerkshows te kijken.

Tijdens het lantaarn festival is het gebruikelijk om tangyuan (汤圆) te eten. Tangyuans zijn rondvormige dumplings gemaakt van kleefrijstemeel gevuld met een zoete vulling zoals suiker, pinda’s, sesamzaad of rode bonen pasta.

Tegenwoordig vieren steeds meer Chinezen, vooral de jongere generatie ook de westerse Valentijnsdag op 14 februari door bloemen, chocolade en andere romantische cadeautjes aan elkaar te geven.

Hoe zeg je fijne Valentijnsdag in het Chinees?
情人节快乐 – qíngrén jié kuàilè

Geschreven door Wing Lam, stagiair bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK