Blog

28 Feb

Culture Shock

Vroeg of laat komt iedere deelnemer van het Culture Plus programma in aanraking met de cultuurschok. Je omgeving in China is zo anders dan je omgeving in Nederland, dat je je wel eens heel gefrustreerd en totaal verloren kan voelen. Tips voor het omgaan met een cultuurschok lees je in deze blog.

1) Ontdek je nieuwe omgeving
Tast voorzichtig je nieuwe omgeving af. Knoop gesprekjes aan met de leden van het gastgezin. In welke stad is de moeder van het gastgezin geboren? Wat doet de vader voor werk? Lukt dat niet omdat hun Engels niet goed genoeg is, maak dan gebruik van een vertaalapp. Leer hoe je van het huis van het gastgezin naar het centrum van de stad komt en ook niet onbelangrijk, waar je de lekkerste westerse koffie en broodjes kunt krijgen.

2) Maak duidelijke afspraken
Veel misverstanden ontstaan vanwege communicatieproblemen. Het Engels van de gastouders kan voldoende zijn, dan nog zijn er allerlei cultuurverschillen die duidelijke en directe communicatie, zoals we die in Nederland kennen, in de weg kunnen staan. Maak in overleg met het gastgezin en je contactpersoon van het partnerbureau een duidelijke weekplanning, zodat je weet wat er van je verwacht wordt. Spreek ook af hoe laat je thuis zult zijn en hoe je contact houdt met het gastgezin als je van huis bent.

3) Ontwikkel een nieuw ritme
Je nieuwe weekschema moet genoeg aanknopingspunten bieden om een nieuw ritme te ontwikkelen. ’s Ochtends Chinese les, ’s middags lunchen met klasgenoten, daarna een paar uur vrij en ’s avonds Engels oefenen met de kinderen in het gastgezin bijvoorbeeld. Zorg voor een ritme, dat biedt houvast.

4) Maak vrienden
Je sociale leven zoals je dat in Nederland hebt, staat even stop. Online kun je natuurlijk contact blijven houden met je Nederlandse vrienden, maar het is ook heel fijn om nieuwe vriendschappen op te bouwen in China. Dat kun je doen met je klasgenoten van je Chinese les, maar ook via contacten van de familie. Zo zorg je voor een internationale vriendengroep met wie je je Chinese avonturen kunt delen en die ze zullen begrijpen.

5) Verdiep je in de cultuur
Frustratie en onbegrip kunnen ontstaan door een gebrek aan kennis over de Chinese cultuur. Lees daarom over de culturele verschillen en probeer te zien welke gebeurtenissen je in jouw gastgezin kunt linken aan de verschillen. Als je begrijpt waarom mensen doen zoals ze doen, zal dat je veel frustratie schelen.

6) Kom los van wat je gewend bent
Iedere vrijdagavond en zaterdagavond de kroeg induiken met vrienden? Constant appen met het thuisfront? Thuiskomen en tv kijken wanneer jij wilt? Dat zit er allemaal even niet meer in. Besef je dat je je Nederlandse leven niet voort kunt zetten in je Chinese omgeving en realiseer je wat er in China van je verlangd wordt. Natuurlijk heb je ook vrije tijd, maar die plan je veel meer. Daarnaast dien je je uiteraard te houden aan de regels van het gastgezin. Op die manier leer je pas echt het Chinese gezinsleven kennen.

7) Geef het tijd
Een cultuurschok is niet zomaar voorbij. Het kan weken en soms wel maanden duren voor je je nieuwe leefomgeving kent en je je daar goed bij voelt. Maak geen overhaaste beslissingen en geef het de tijd. Ook je gastgezin en de kinderen moeten wennen aan jouw aanwezigheid en persoonlijkheid.

8) Accepteer
Uiteindelijk zul je zien dat je je nieuwe omgeving gaat accepteren en zelfs wat cultureel karakteristieke dingen zult gaan overnemen. Je gaat er bijvoorbeeld niet meer vanuit dat de bus op tijd zal komen en weet dat je Chinese vriendin weer een poging zal doen om jullie drankjes te betalen, terwijl het eigenlijk jouw beurt is. Weet ook dat het niet erg is om ‘thuis’ af en toe te missen. Een Skypesessie met vrienden of familie is dan fijn, maar ook dingen als tosti’s eten kan het leed verzachten.

Een cultuurschok doormaken is heftig. Het kost veel energie en tijd om je op je gemak te voelen in je nieuwe leefomgeving. Gelukkig weet ik uit ervaring dat het gevoel dat je het redt in het maffe China onbeschrijflijk gaaf is. Geef het daarom de kans en leer in de tussentijd heel veel over jezelf!

Geschreven door Puck Stamps, Manager Culture Plus programma

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK