Blog

21 Mar

Ervaringsverhaal Lieke – Eerste dagen in China

Lieke is onlangs aangekomen in Beijing. Ze doet mee aan het Culture Plus programma en gaat voor een periode van drie maanden wonen bij de familie Liu. Voordat ze naar het gastgezin gaat, volgt ze eerst een training van ons partnerbureau. Wij vroegen haar om haar eerste indrukken van China en het programma met ons te delen.

“Dus een Nederlands meisje vliegt met een Poolse airline naar de Chinese hoofdstad Beijing om een Chinees kind de Engelse taal te leren?” Ja, als je het zo zegt klinkt het inderdaad wel een beetje gek. “Maar spreek je wel een beetje Chinees?” Nee…

Na een volle dag vliegtuighoppen en zeker 10 uur lang in een vliegtuigcabine op nauwelijks 1 vierkante meter opgesloten gezeten te hebben, is zelfs de lucht in Beijing de friste en fijnste lucht die je ooit geroken hebt. Ik werd op de luchthaven vriendelijk ontvangen door Percy, consultant van de partnerorganisatie van China Plus in Beijing. Percy bracht mij naar de trainingslocatie, waar ik de eerste vier dagen verblijf om te wennen en me voor te bereiden op het leven in China. Op weg naar de trainingslocatie word ik direct geconfronteerd met de eerste flaws van Beijing; files en smog. De trainingslocatie is een appartementje in Noordelijk Beijing, waar het warme water van de douche na vijf minuten koud is en de bedden zijn gemaakt van steen. Maar waar het te kort schiet in comfort, wordt het goedgemaakt aan gastvrijheid en behulpzaamheid door Percy en zijn collega Amy. Samen met Amy verblijf ik in het appartement. Nu klinkt het woord training vrij serieus, maar de sfeer is heel relaxed. Amy en Percy laten me kennis maken met het Chinese eten, vertellen veel over de Chinese cultuur en gewoontes en bereiden me voor op wat ik kan verwachten in mijn gastgezin. Ik krijg alle tijd en ruimte om bij te komen van de jetlag en vragen te stellen. Toch is het ook niet constant één grote, gezellige boel hier. Amy werkt veel en er wordt veel Chinees om me heen gesproken. Ik voel me een beetje bezwaard door alle offers die Amy en Percy maken in hun persoonlijk leven door hier met mij te zijn. Dit laat me gelijk zien hoe anders de werkmentaliteit is in China. Maar het is wel heel fijn dat hulp altijd dichtbij is in mijn eerste dagen hier.

Beijing Streetfood
Een korte samenvatting van de eerste dagen. Dag 1 was uitrustdag. Dag 2 ging ik met Percy op pad om een ov-kaart voor de metro te halen en een Chinees telefoonnummer te regelen. De communicatie skills van de Chinezen laten nog wel wat te wensen over. Alles gaat in het Chinees en wat er nu precies gaande is krijg ik niet altijd even duidelijk mee, ook niet via Percy die af en toe moeilijk te verstaan is door een zwaar accent. Ik snap nog steeds weinig van het telefoonabonnement dat ik heb afgesloten… hoe dan ook mijn telefoon werkt nu in ieder geval – snel afkloppen. Hierna hebben we wat in de Hutongs rondgelopen en heb ik een typisch gerecht uit Beijing geproefd; varkensingewanden (Chinglish menukaart vertaling; iets met boiled wheat cake??). Ik kan het niemand aanraden. Dag 3 werd ik gebrieft over de regels en gewoontes in Chinese gastgezinnen. En ook de eerste dag dat ik in een lunchcafé héél subtiel gefilmd werd door een local. Vandaag, dag 4, heb ik een dag voor mezelf en in de avond word ik naar mijn gastgezin gebracht om ze voor het eerst te ontmoeten. Maar dan is de ‘training’ nog niet voorbij, dan begint het eigenlijk pas net. Amy zal de komende week vaak langskomen om mij te helpen mijn plekje te vinden in het gastgezin en eventuele communicatieproblemen direct aan te pakken.

Het zijn tot nu toe hele aparte, interessante dagen geweest en daar zullen er vast nog veel meer van komen wanneer ik het echte Chinese dagelijks leven in duik. Ik heb er zin in!


Geschreven door Lieke, deelnemer van het Culture Plus programma in Beijing (maart – juni 2017)

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK