Blog

18 Apr

Uitgelicht: Shenzhen

De eerste stad die wij voor het Culture Plus programma zullen uitlichten is Shenzhen. Wellicht heb je nog nooit van deze stad gehoord, het zal je dan waarschijnlijk ook verassen dat dit een van de meest populaire steden op dit moment is. Shenzhen ligt in de zuidelijke provincie Guangdong, aan de grens met Hongkong. Het behoort tot de meest moderne en welvarende steden van China. Uit heel China zijn mensen naar Shenzhen verhuisd en ook voor expats is de stad populair vanwege de internationale sfeer en fijne leefomgeving. Klink dit jou goed in de oren? Wie weet wordt Shenzhen dan ook jouw nieuwe thuis!

Omgeving
Shenzhen is modern en levendig. Wat ooit een klein dorpje was aan zee, is nu een van de grootste economische centra in China met de 4e grootste haven van de wereld. Shenzhen heeft een van de meest uitzonderlijke skylines met twee van de hoogste gebouwen ter wereld, waaronder de Kingkey 100. De stad staat ook bekend als een van de groenste steden van het land. Je vindt er veel grote parken en tuinen waar het heerlijk vertoeven is met je gastgezin of in je vrije tijd. Daarnaast heeft Shenzhen de grootste golfbaan van de wereld en is de stad rijk aan vele shopping centra, theaters, musea en themaparken. Bovendien vind je aan de oostkust van de stad stranden die behoren tot de mooiste van China. Dit alles maakt de stad zeer geliefd bij zowel de locals als bij toeristen.

Klimaat
Shenzhen is een van de zuidelijkste steden van China en heeft een subtropisch klimaat. De zomers zijn warm en vochtig met temperaturen rond de 30 graden. De winters zijn mild en droog en het vriest er haast nooit. Er is een kort regenseizoen van eind september tot begin oktober. De luchtkwaliteit in Shenzhen wordt ook gezien als een van de betere in verhouding tot andere grote Chinese steden.

Taal
Oorspronkelijk werden er in de regio vooral de locale talen Kantonees en Hakka gesproken. Door de komst van een grote verscheidenheid aan migranten wordt er nu ook veel Mandarijn gesproken. Veel inwoners van Shenzhen spreken dan ook meerdere talen. Op de Chinese school zal je het ‘Putonghua’, het Standaard Mandarijn leren, waarmee je je door heel China verstaanbaar kunt maken. Tegenwoordig spreken bijna alle Chinese inwoners het Standaard Mandarijn, dit is op Chinese scholen namelijk de standaardtaal die gebruikt wordt. Ook in je gastgezin kun je dus goed terecht met deze taal. Vaak zal je gastgezin ook bereid zijn om je te helpen met oefenen. Mocht je zin hebben in nog een extra uitdaging dan heb je in Shenzhen ook de kans om een een tweede Chinese taal te oefenen!

Culinair
Vanwege de vele migranten in Shenzhen kun je hier de keukens uit alle Chinese regio’s vinden. Shenzhen staat bekend om haar vele “Eat Streets”, straten vol kleine restaurantjes waar je voor weinig geld heerlijk kan eten. Er is enorm veel variëteit dus bereid je voor op veel culinaire verrassingen! Als ontbijt of lunch wordt er vaak dim sum gegeten: verschillende kleine hapjes waar de Kantonezen, maar ook veel buitenlanders, dol op zijn. Mocht je na lange tijd weer een keer zin hebben in iets westers, dan is er ook genoeg keuze aan internationale restaurants.

Transport
Met het moderne metrosysteem van Shenzhen kom je gemakkelijk van A naar B, van het huis van het gastgezin naar je Chinese les bijvoorbeeld. Er worden steeds meer nieuwe metrolijnen aangelegd en je kunt nu zelfs met de metro naar Hong Kong! Hong Kong is ook bereikbaar met de veerboot, evenals de vele kleine eilandjes in de buurt. Guangzhou, de hoofdstad van de provincie Guangdong en vele andere Chinese steden zijn gemakkelijk te bereiken per trein of vliegtuig. Mocht je de tijd hebben om na je uitwisseling nog in China te reizen, dan is Shenzhen dus een ideaal startpunt.

En, krijg je al zin in om jouw Chinese avontuur te laten beginnen in Shenzhen? Dan is een uitwisseling in Shenzhen met ons Culture Plus programma wellicht wel iets voor jou!

Geschreven door Mariko Huijs, stagiaire bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK