Blog

10 May

Uitgelicht: Beijing

De tweede stad die wij voor het Culture Plus programma zullen uitlichten is Beijing. De hoofdstad van China op zowel politiek, historisch als cultureel vlak. Je hebt er vast al wat van gehoord of gezien. Een stad waar je een tijdreis kunt maken door de geschiedenis van China. Van het Chinese keizerrijk, communistisch China tot het moderne, hedendaagse China.


Omgeving
De Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede bevinden zin in het hart van de stad. Hier om heen is de stad gebouwd en verdeeld in verschillende districten. Rondom het centrum bevinden zich een groot aantal van de culturele en historische bezienswaardigheden zoals verschillende tempels en de hutongs, traditionele straatjes van Beijing waar de tijd nog even stil lijkt te staan. Tegenwoordig hebben veel hutongs plaatsgemaakt voor wolkenkrabbers.
De vele parken dienen als ontmoetingsplaats voor de inwoners van Beijing. Hier komt men samen voor hun dagelijkse lichaamsbeweging en sociale contacten. In de vroege ochtend zie je Pekinezen vaak samen taichi beoefenen en ’s avonds is het tijd voor groepsdansen, op traditionele muziek. Hoewel het beoefenen van taichi en het dansen vaak door wat oudere Chinezen wordt gedaan, is iedereen van harte welkom om mee te doen.
In de meeste gevallen zal je gastgezin wonen aan de rand van de stad waar er meer rust en ruimte is of in een compound in de stad, een ommuurd cluster van gebouwen waar meerdere rijke gezinnen of expats wonen.

Fleur Beijing1BirdsnestGreat wall small

Klimaat
Beijing ligt in het noordoosten van China. De zomers zijn er warm en vochtig en de winters daarentegen erg droog en koud. Om de kou tegen te gaan dragen de Pekinezen in de winter dikke donsgevoerde jassen en staat vanaf november to maart het centrale verwarmingssysteem standaard aan in de meeste gebouwen van de stad.
Wat je vast ook hebt gehoord is dat je in Beijing soms last hebt van smog. Je ziet er helaas niet iedere dag de blauwe hemel en lijkt het soms alsof er een dikke mist over de stad hangt. Tegenwoordig kun je via websites en apps de voorspellingen van de luchtkwaliteit checken. Gelukkig zijn er ook mooie dagen en vaak is de lucht dan ook strakblauw. We raden aan om van deze momenten goed gebruik te maken en er op uit te trekken.

Taal en bevolking

Met meer dan 21 miljoen mensen behoort Beijing tot de meest dichtbevolkte steden van de wereld. Je ziet er dan ook altijd mensen op straat en de metro’s zijn vaak ontzettend vol. Dat is wel even anders dan in Nederland! Het maakt wel dat de stad altijd leeft en het geeft je de kans heel veel nieuwe mensen te ontmoeten. Naast dat het een populaire stad is voor buitenlanders, is Beijing ook een verzamelplaats voor mensen uit heel China. Af en toe zul je misschien een andere Chinese taal horen, maar in Beijing wordt door bijna iedereen Mandarijn gesproken. De Pekinezen spreken Mandarijn met een typisch Pekinees accent, het ‘Beijinghua’. waarbij een sterke “r” klank duidelijk te horen is. Het Standaard Mandarijn is gebaseerd op het ‘Beijinghua’, hierin zal je ook les krijgen op je Chinese school. En geen zorgen, dit is voor de meeste Chinezen door het hele land verstaanbaar.

Culinair
Beijing staat onder andere bekend om haar gerechten gemaakt van deeg. Vanwege het klimaat werd er namelijk minder rijst geproduceerd dan in het zuiden van China. Als ontbijt eten ze in Beijing graag ‘youtiao’, gefrituurd deeg dat men dipt in sojamelk. Gestoomde broodjes en dumplings zijn ook erg populair als ontbijt of lunch. Een bijzonder culinair gerecht dat je niet mag missen in Beijing is natuurlijk Peking eend, dé specialiteit van Beijing. De goudbruin geroosterde eend wordt gegeten met kleine pannenkoekjes, lente-ui en hoisinsaus. Er zijn een aantal zeer grote restaurants die bekend staan om deze specialiteit, daarnaast heeft je gastgezin vast ook haar favoriete adresjes.
De diversiteit van mensen heeft ook hier gezorgd voor een grote verscheidenheid op culinair gebied, je vindt er bijvoorbeeld veel restaurants uit de westerse regio Xinjiang en uit de regio Sichuan.
Mocht je na al dat Chinese eten weer eens zin hebben in een westers cafeetje of restaurantje, dan zijn die er ook genoeg. Rondom de moderne wijk Sanlitun of de universiteitswijk Wudaokou bijvoorbeeld. Hier kun je weer even genieten van een vertrouwde pizza of westers broodje.

Transport
Voor al het openbaar vervoer, behalve de trein, kun je gebruik maken van de ‘yikatong’. Dit is de OV-kaart van Beijing. Hiermee kun je eenvoudig gebruik maken van de metro, bus en huurfietsen. De metro is één van de makkelijkste manieren om in Beijing van plek naar plek te komen. Zoals eerder vermeld, kunnen de metro’s erg vol zijn, je zult versteld staan hoeveel mensen wel niet in één metro passen! Het ook leuk om de stad op de fiets te verkennen. Net als Nederland is Beijing erg vlak en wordt er veel gefietst, let wel: er zal heel wat meer verkeer om je heen zijn dan in Nederland. Voor korte afstanden of juist voor tripjes naar buiten de stad is busvervoer ook erg handig en het kost maar een paar cent per rit.
Je Chinese school of onze partnerorganisaties in Beijing organiseren vaak ook uitjes. Naar de Chinese muur bijvoorbeeld of een stedentrip. Zelf kun je natuurlijk ook een reisje organiseren, dit is vaak eenvoudig te regelen. Je kunt bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein nemen naar Shanghai, Xi’an (terracottaleger) of Harbin (ijssculpturenfestival). Er zijn veel plekken die eenvoudig te bereiken zijn en met zo’n supersnelle trein ben je er in een mum van tijd!

Krijg je al zin om Beijing en de omgeving te gaan ontdekken? Met ons Culture Plus programma maak jij van Beijing jouw nieuwe thuis!

Geschreven door Mariko Huijs, stagiaire bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK