Blog

20 Jun

Uitgelicht: Chengdu

De derde en laatste, maar zeker niet de minste stad die we in deze serie uitlichten, is Chengdu. Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan in het zuidwesten van China. Wellicht wat minder bekend bij ons, maar erg geliefd onder de Chinezen zelf. De stad staat vooral bekend om haar populaire, pittige cuisine, de reuzenpanda’s en de prachtige natuurgebieden in de omgeving waaronder een aantal die tot de UNESCO-werelderfgoedlijst behoren.

Een eerste indruk
Chengdu is wederom een stad waar zowel Chinezen als expats graag wonen. Er hangt een aangename en relaxte sfeer, er is veel groen in de stad en er valt altijd wat te beleven. Er worden veel activiteiten georganiseerd voor zowel bezoekers als locals en expats en de stad heeft al jaren een bruisend uitgaansleven. Sinds 2012 is Chendu de zusterstad van Maastricht en worden er uitwisselingen tussen de twee steden op cultureel en zakelijk vlak gestimuleerd. In vergelijking tot Beijing is er in Chengdu veel meer van de historische stad behouden en is het er een stuk minder toeristisch. Alhoewel het er vrij vaak bewolkt is, heeft het wel aangename temperaturen die ’s winters zelden tot onder het vriespunt dalen.

Taal en bevolking
Er wonen meer dan 14 miljoen mensen in Chengdu. Het dialect van Chengdu valt onder de talenfamilie van Sichuanees Mandarijn. De taal is vergelijkbaar met het Standaard Mandarijn, maar maakt gedeeltelijk gebruik van andere verwoordingen en grammatica. Gelukkig kun je hier, net zoals in de meeste andere plaatsen in China, terecht met het Standaard Mandarijn en kun je wat je op de Chinese school leert direct in praktijk brengen. Daarnaast spreken tegenwoordig steeds meer jongeren de Engelse taal en hier zal jij uiteindelijk ook een steentje aan bijdragen.

Cuisine
Wanneer je het in China hebt over Chengdu, of eigenlijk de hele provincie Sichuan, dan gaat het al snel over de Sichuanese keuken. Het is één van de meest populaire en vooral meest pittige keukens van China. Veel Sichuanese gerechten zijn vuurrood van de hete pepers, in het bijzonder wordt de specerij, de sichuan peper, vaak gebruikt. De smaak van deze peper noemt men ‘málà’. Je vindt het in allerlei gerechten, waaronder in de bekende Sichuanese hotpot. Dit is een pan met een pittige bouillon waarin je naar smaak verschillende soorten vlees, groente of noedels kortstondig kookt en vervolgens dipt in een (pittig) sausje. Vind je het Nederlandse eten maar wat flauwtjes? Dan is de Sichuanese keuken zeker iets voor jou. Je kunt natuurlijk ook zelf Sichuanees leren koken. Soms organiseren onze Chinese partnerorganisaties een kookworkshop, of je kunt van je gastgezin leren om Sichuanees lekkers klaar te maken.

Panda’s
Wat ook vaak genoemd wordt over Chengdu zijn de reuzenpanda’s! Ja, bijna al die grote, schattige pandaberen komen namelijk uit de provincie Sichuan. In Chengdu is er een groot pandareservaat. Ook de panda’s die begin dit jaar naar Nederland zijn gekomen, zijn overgevlogen vanuit Chengdu. We raden het je zeker aan om het reservaat te bezoeken en deze bijzondere dieren van dichtbij te bekijken. Ga het liefst in de ochtend, dan zijn de panda’s het actiefst. In de middag is de kans groot dat ze allemaal aan het slapen zijn tussen de bamboe. Nog een tip: in de herfst heb je in het reservaat soms kans op een muggenplaag, neem dus vooral anti-muggenspray mee of wat de Chinezen vaak gebruiken: groene tijgerbalsem, om te zorgen dat je niet wordt lek geprikt.

Omgeving
Chengdu is een ideaal startpunt om te gaan reizen. Waar je in het oosten van China vooral in veel stedelijk gebied zult zijn, vind je rondom Chengdu veel uitgestrekte natuur. Een aantal plekken die wij je ten zeerste aanraden zijn Emei shan, een sprookjesachtig berggebied, Leshan, waar ’s werelds grootste Boeddhabeeld te bezichtigen is en Dujiangyan, een pittoresk plaatsje dat vanwege de vele ethische minderheden lijkt op Tibet. Al deze plaatsen behoren tot de UNESCO-werelderfgoedlijst. Naast deze plaatsen ligt Chengdu ook dichtbij de bekende drieklovendam en kun je een waanzinnige tocht maken over de Yangtze-rivier, vanaf het nabijgelegen Chongqing bijvoorbeeld. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met het benoemen van alle mooie plekjes die je gezien moet hebben in de omgeving van Chengdu.

Wanneer je met het Culture Plus programma in China verblijft zul je 1 of 2 dagen in de week vrij zijn. Genoeg momenten dus om de omgeving van Chengdu te gaan ontdekken. Natuurlijk bestaat er ook nog de mogelijkheid om zoals veel andere deelnemers na je uitwisseling te gaan rondreizen.

En, zijn jouw reiskriebels al aangewakkerd en wordt Chengdu ook jouw volgende bestemming? Wij hebben in ieder geval alweer zin om in het vliegtuig te stappen, er op uit te trekken in de omgeving van Chengdu en te genieten van heerlijke hotpot!

Geschreven door Mariko Huijs, stagiare bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK