Hoe geef je Engelse les?

Informatie en inspiratie
26 Jun

Hoe geef je Engelse les?

Een belangrijk onderdeel van het Culture Plus programma is het geven van Engelse les aan de kinderen van het gastgezin. Eerder deelden we al een blog over spelenderwijs leren en hoe je ervoor kunt zorgen dat de activiteiten met de Chinese kinderen educatief verantwoord zijn. Hoe een Engelse les er concreet uit kan zien laten we in deze blog zien. Ook geven we je praktische tips over waar je materiaal en inspiratie vindt voor je lessen.

Een voorbeeld
Het is bij het ontwerpen van de Engelse lessen verstandig uit te gaan van de interesses en leeftijd van de kinderen in het gastgezin. Voor deze voorbeeldles van ongeveer een uur gaan we uit van een gastgezin met twee meisjes van 4 en 6 jaar. Ze zijn energiek en houden van knutselen. Hun Engelse taalvaardigheid is beperkt.

Omdat de kinderen beperkt Engels spreken, beginnen we met een eenvoudig onderwerp: tot tien tellen. We gebruiken hiervoor onderstaande materialen en eindigen met een knutselopdracht.
Werkbladen
Flashcards                                                         Werkblad dino                                     Werkblad vogels                                 Voorbeeld octopus                                

Het lesplan
Als je een onderwerp voor je les hebt gekozen en je hebt wat materialen gevonden, is het handig om een kort lesplan op te stellen waarin je uitwerkt wat je gaat doen. Een voorbeeld van zo’n lesplan vind je hieronder. Neem in elk geval de lengte van de activiteit op, wat je gaat doen en wat je daarbij nodig hebt. Het lesplan biedt houvast tijdens de les en zorgt ervoor dat je van tevoren al nadenkt wat je wanneer gaat doen. Gebruik het lesplan als leidraad, als je ziet dat extra uitleg nodig is of dat een activiteit nog niet lukt, stel je plan tijdens de les dan gerust bij.

Schema

Praktische tips
Om de lessen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de kinderen, doe je er goed aan onderwerpen te kiezen die hen aanspreken en voor veel afwisseling te zorgen binnen de les. Wissel werkbladen bijvoorbeeld af met actieve spelletjes. Maak de lessen zelf niet te lang en zorg dat je niet te veel nieuwe stof deelt in één les. Het is slim om de voortgang van de kinderen bij te houden, bijvoorbeeld in een schriftje. Laat ook aan de ouders zien wat de kinderen hebben geleerd door dit ook buiten de lessen om toe te passen. Zo kun je tijdens het avondeten bijvoorbeeld de chopsticks tellen in het Engels of de schalen eten die op tafel staan.

Materiaal en inspiratie
Uiteraard kun je gebruik maken van de Engelse lesboeken die de kinderen op hun eigen school gebruiken, maar wees niet bang om dit aan te vullen of te vervangen door eigen materiaal. Vooral werkbladen, liedjes, filmpjes, flashcards en spelletjes doen het goed en helpen om het Engels spelenderwijs onder de knie te krijgen.

De volgende websites bevatten veel gratis materiaal en geven je bruikbare tips en inspiratie:
http://supersimplelearning.com/
http://www.teachchildrenesl.com/
http://esl-kids.com/
https://www.pinterest.com/

Hopelijk heb je nu een idee hoe je het lesgeven aan zou kunnen pakken en waar je op kunt letten. We willen je alvast heel veel plezier wensen bij het geven van de Engelse les. Niet alleen de Chinese kinderen zullen hier veel van leren, jij zelf waarschijnlijk ook!

Geschreven door Puck Stamps, Manager Culture Plus programma

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK