Blog

18 Jul

Gezondheid en hygiëne in China

Zeker als je net aangekomen bent in China moet je lichaam nog erg wennen aan de nieuwe omstandigheden; het klimaat, het voedsel en de tijdzone. Hoe zorg je ervoor dat je gezond blijft in China? In deze blog delen we graag een aantal praktische tips.

Drink geen water direct uit de kraan
We raden aan om water niet direct uit de kraan te drinken. Koop liever flesjes water en zorg ervoor dat deze goed geseald zijn. Je kunt ook grote hoeveelheden kopen van 5 liter bijvoorbeeld, handig als je ergens lang verblijft. Daarnaast kun je water uit de kraan wel koken en dan opdrinken, dan is het wel veilig. Hetzelfde geldt voor het water waar je koffie en thee mee zet. Dit geldt ook in restaurants, vraag daar ook om een flesje water of om thee of ‘rè shuǐ’ (热水), Chinees voor ‘heet water’. Dit is wat Chinezen zelf ook regelmatig drinken. Op openbare plekken is er vaak gratis (heet) water. Er staan op veel plekken ‘watertanks’, in huizen en op scholen bijvoorbeeld.

Let op met streetfood en rauwe salades
Veel reisorganisaties raden het af om street food te eten, maar er is zoveel lekkers te verkrijgen op straat wat we je zeker niet willen onthouden. Gebruik bij het kopen van street food vooral ook je gezonde verstand. Eten wat niet goed ruikt (behalve ‘stinky tofu’) of er slecht uitziet kun je natuurlijk beter laten staan. Let er op dat vlees goed gaar is en het eten er vers uitziet. Een kraampje waar veel mensen staan is vaak ook een goed teken.
Anders dan in Nederland is het in China geen gewoonte om rauwe salades te eten. Hebben ze het in een restaurant wel op het menu staan, dan worden de groenten vaak met koud kraanwater water gewassen en dit valt niet altijd goed. Mocht het een westers restaurant zijn waar je de rauwkost bestelt, dan levert het in de meeste gevallen geen problemen op.

Muggen
In sommige gebieden zijn er veel muggen, zeker in de zomer- en herfstperiode. Zorg ervoor dat je anti-muggenspray mee neemt of het daar koopt wanneer je het nodig hebt. Wat men in China vaak gebruikt is een groene kruidenolie genaamd ‘fēng yóu jīng’ (风油精) verkrijgbaar bij de apotheek. Deze olie werkt verassend goed bij muggenbeten. Daarnaast bestaat er in China ook een specifieke wierook die men vaak gebruikt om muggen uit de buurt te houden. Deze wierook werkt goed als je buiten zit bijvoorbeeld en is te koop in de Chinese supermarkt.

Medicijnen
Voor medicijnen kun je terecht bij de lokale apotheek of bij een westerse drogisterij. Bij de locale apotheek zijn zowel westerse als Chinese medicijnen verkrijgbaar. De Chinese medicijnen zijn vaak gemaakt op basis van Chinese kruiden. Voor de meeste westerse medicijnen kun je ook terecht bij de apotheek. Verder raden we je aan om voor de zekerheid zelf een basispakketje mee te nemen met pijnstillers, diarree remmers en ORS. Ook handig als je na het programma nog gaat rondreizen.

Toiletten
Er zijn veel openbare toiletten in China, maar deze hebben vaak geen wc-papier. Het is dus handig als je voor de zekerheid wat tissues op zak hebt. Wees je er verder van bewust dat er veel hangtoiletten zijn, deze worden door Chinezen gezien als hygiënischer dan westerse toiletten.

Verzekeringen
Ons laatste en tevens ook belangrijkste advies: zorg er voor vertrek voor dat je een internationale reisverzekering hebt afgesloten die je ziektekosten in het buitenland dekt en dat je de geadviseerde vaccinaties hebt gehad. We adviseren je om contact op te nemen met je eigen verzekeringsmaatschappij voor meer informatie hierover. Mochten er nog onduidelijkheden zijn, neem dan contact op met JoHo verzekeringen

We hopen dat je zo goed voorbereid bent op wat je kunt verwachten en gezond je tijd door kunt brengen in China!

Geschreven door Mariko Huijs, stagiaire bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK