Blog

6 Sep

Lerarendag – Een feestelijke dag in China

Op 10 september is het een groot feest voor de leraren in China. Op deze dag is het namelijk lerarendag, waarop kinderen en studenten hun leraren bedanken en bloemen of cadeautjes geven voor het werk dat ze doen. Ook veel oud-leerlingen gaan terug naar hun oude basis- of middelbare school om hun docenten te verwennen met leuke cadeau’s.

Kirsten Lok, een van onze collega’s, heeft vier jaar op een peuterschool in Beijing lesgegeven. Ook toen werd zij verwend met leuke cadeau’s. ‘’We stonden altijd bij de poort van de school om de peuters en hun ouders te verwelkomen. Op lerarendag zag je ouders vanuit de verte met een bloemenpakket aanlopen en vaak hadden de kinderen een klein cadeautje vast. Heel erg leuk om te zien!’’

Lerarendag bestaat al sinds 1985. Waar het precies vandaan komt, kunnen we je niet met zekerheid vertellen. Sommigen zeggen dat het te maken heeft met de Culturele Revolutie. De revolutie zorgde er namelijk voor dat het aantal hoogopgeleide werknemers verminderde, met name het aantal leraren. De lerarendag zou dus een wens van de Chinese overheid zijn om na de Culturele Revolutie het aanzien van dit beroep te vergroten. Andere bronnen zeggen dat wanneer het nieuwe semester begint met zo’n dag, een fijne en leerzame sfeer wordt gecreëerd dat voor meer waardering en respect voor leraren zal leiden.

Bovendien is het Chinese schoolsysteem tegenwoordig erg gebaseerd op het westerse model. Hierdoor zijn veel oude tradities ter ere van leraren niet meer behouden. Wist je dat het heel vroeger doodnormaal was voor leerlingen om de voeten van hun Chinese leraren te wassen? Hiermee lieten ze zien dat ze bereid waren zich te onderwerpen en hun leraren te gehoorzamen. Dit kunnen we ons tegenwoordig nauwelijks voorstellen.

In Taiwan en Hong Kong wordt lerarendag op 28 september gevierd. Het kan zijn dat lerarendag in China ook ooit naar die datum wordt verplaatst. Ongeveer 2500 jaar geleden op deze dag was Confucius namelijk geboren. Confucius is een van de meest gewaardeerde Chinese filosofen die wordt gezien als ‘Wanshi shibiao’ (万世师表), een voorbeeld voor alle leraren.

Wist je dat ook kinderen een speciale dag hebben in China? Op 1 juni is het namelijk kinderdag. Op zo’n dag komen zowel leraren als kinderen verkleed naar school. De leraren voeren gezamenlijk een act uit en ze zingen en dansen met of voor de kinderen. Verder wordt er de hele dag spelletjes gespeeld en wordt er even niet gedacht aan lesgeven.

Er worden dus veel plezierige dagen georganiseerd op Chinese scholen. Leraar zijn in China is niet verkeerd! Wij wensen onze leraren in China dan ook een hele fijne lerarendag toe!

Geschreven door Hoda Maksoud, stagiaire bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK