Blog

14 Feb

Misleiding in China

In bijna elk groot land in de wereld zijn er mensen die door middel van oplichting buitenlanders en toeristen proberen te misleiden en China vormt hierop geen uitzondering. In dit blog zullen we je waarschuwen voor sommige van de meest voorkomende zwendels in China zodat je beter voorbereid bent en weet waar je voor moet uitkijken als je in China bent.

Tea house scam

Misschien wel de bekendste vorm van oplichting in China is de zogenaamde zwendel met het theehuis of ‘Tea house scam’ in het Engels. Het begin van deze zwendel is in de basis altijd hetzelfde: Een eenzame toerist, of een groepje toeristen dat duidelijk bezig is met het bekijken van bezienswaardigheden wordt aangesproken door een onschuldig uitziend meisje dat vrij goed Engels spreekt. Het gesprek begint onschuldig: het meisje zal vragen waar je vandaan komt en ongeacht uit welk land je komt zal ze zeggen dat ze er ooit is geweest of er familie heeft wonen (en ze zal dit met feitjes uit het land in kwestie onderbouwen). Naarmate het gesprek vordert zal ze je uitnodigen om met haar naar een theehuis te gaan om samen een ‘’traditionele’’ theeceremonie bij te wonen. Het klinkt als een win-winsituatie: jij krijgt als buitenlander de kans om een ogenschijnlijk authentiek stukje Chinese cultuur te ervaren (voor een van te voren afgesproken zacht prijsje) en zij krijgt de kans om haar Engels te oefenen. Niks aan de hand zou je zeggen.

Het vervelende van deze ervaring wordt echter aan het einde duidelijk, wanneer blijkt dat de prijs die van te voren voor de hele ceremonie is afgesproken niet meer geldt en je wordt verzocht om alle thee die gedronken is apart af te rekenen voor absurd hoge prijzen.

Laat jezelf op straat niet verleiden om mee te gaan als je wordt aangesproken en mocht je toch een theeceremonie willen meemaken, ga dan altijd naar een theehuis met een goede reputatie, of zoek van tevoren op internet ervaringen van andere klanten.

Illegale Taxi’s

Een groot probleem dat zich voordoet bij luchthavens en andere drukke plekken is de verzameling van onofficiële taxi’s. De chauffeurs van deze taxi’s zullen op je af komen zodra ze je in de gaten hebben en ze zullen je proberen te overtuigen om in te stappen. Vaak rijden ze alleen voor een vooraf afgesproken prijs die vele malen hoger ligt dan de ritprijs die je bij een echte taxi zou moeten betalen. Ook wordt er vaak geknoeid met de meters in de taxi waardoor deze sneller oploopt en je uiteindelijk veel meer kwijt bent dan de echte prijs.

Taxichauffeurs (ook de officiële!) hebben soms nep wisselgeld bij zich dat ze aan je geven als wisselgeld wanneer je je rit hebt betaald. De twee makkelijkste manieren om nep geld te herkennen zijn: Het watermerk. Wanneer je een biljet van 50 of 100 Yuan in het licht houdt verschijnt er een watermerk van Mao Zedong in het biljet. In een nep biljet ontbreekt dit watermerk.

De tweede manier om uit te vinden of een biljet echt of nep is, is door het krabben op Mao’s hoofd. Als je met je nagel over de afbeelding van Mao gaat, zou je de haren moeten kunnen voelen in het papier. Voel je dit niet, dan is het biljet nep.

Bij veel drukke plekken zoals vliegtuigen en treinstations wordt via speakers of een intercom gewaarschuwd voor de neppe taxi’s, maar wanneer je net bent aangekomen op het vliegveld na een lange reis is het verleidelijk om de eerste taxi te nemen die beschikbaar is. Het beste is om deze verleiding te weerstaan en bij een legale taxi in te stappen. Neem bij drukke plekken altijd een taxi die op een officiële taxistandplaats staat en stap alleen in als op de buitenkant van de auto de naam, het logo en de gegevens van het taxibedrijf staan. Ook het instaptarief van de taxi staat op de buitenkant van het voertuig. Een legale taxichauffeur zal altijd de meter gebruiken en zal nooit voorstellen om van te voren een prijs af te spreken voor de rit. Hou als laatste het wisselgeld dat je ontvangt goed in de gaten en volg bij twijfel de twee bovengenoemde tips om het echte van het neppe geld te onderscheiden. Vraag voor de zekerheid altijd het bonnetje van de rit, hier staan ook de gegevens van de rit en het taxibedrijf op. Wanneer je alle bovengenoemde tips hebt opgevolgd ben je klaar om de stad te verkennen per taxi!

De massagezwendel

Nog een veel voorkomende vorm van oplichting is de zogenaamde ‘massage scam’ of massagezwendel. De inleiding lijkt erg op die van de tea house scam. Bij deze variant biedt de dame die je aanspreekt echter niet aan om samen een theeceremonie bij te wonen, maar zal ze je proberen over te halen om een massage te nemen voor een vooraf afgesproken prijs. Deze prijs lijkt bijna te mooi om waar te zijn en, je raadt het al, dat is hij ook. De dame vraagt je haar te volgen naar de massagesalon en eenmaal daar aangekomen word je naar een kamer gebracht waar je de mogelijkheid krijgt om een masseuse uit te kiezen. Na je keuze verdwijnen de andere dames uit je kamer en begint de massage. Er zijn een aantal manieren waarop het hierna fout kan gaan, maar de meest voorkomende is dat de masseuse avances maakt en aanbiedt tegen bijbetaling verder te gaan dan een normale massage… Hou in je achterhoofd dat prostitutie in China illegaal en strafbaar is en ga hier dan ook nooit op in!

Een ander voorkomend fenomeen is dat tijdens de massage een groep gevaarlijk uitziende mannen opeens de kamer binnenkomt. Eén van de mannen zal zich voorstellen als manager van de kamer waar je in verblijft en zal naast de prijs voor de massage geld eisen als huur voor de kamer. Het bedrag van deze huur is absurd hoog en de zogenaamde manager zal je vragen al je cash te geven of hij zal eisen dat je je credit card afgeeft zodat het bedrag kan worden afgeschreven. Wanneer je niet wil betalen zal er worden gedreigd met geweld en de aanwezigheid van de handlangers maakt de mogelijkheden om snel weg te komen er niet beter op.

Al met al is het wel duidelijk dat het niet verstandig is om op straat het aanbod van een massage aan te nemen. Wil je toch ontspannen na een lange dag werken, check dan net als bij de theehuizen de ervaringen van voorgangers bij verschillende massagesalons en kies er een met een goede reputatie.

Laat je, ondanks dit bericht, niet afschrikken om China te ontdekken als je er bent! Het ontdekken van nieuwe dingen in de stad waar je verblijft en af en toe uit je comfortzone te stappen is het absoluut waard. De kans dat je in een zwendel terechtkomt is niet groot als je onze tips in je achterhoofd houdt. Meestal is je gezond verstand genoeg om je niet in de val te laten lopen. Als je iets niet vertrouwt ga er dan niet in mee en onthoud: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Geschreven door Ruben van Gestel, stagiair bij China Plus

Leave a Reply

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK