Programma

Kan ik mij aanmelden voor het Culture Plus programma als Engels niet mijn moedertaal is?

Ja, dat is geen probleem. Je kunt je aanmelden voor dit programma als Engels niet je moedertaal is. Wel vinden we het belangrijk dat iedere deelnemer over een goede Engelse taalvaardigheid beschikt en de kinderen van het gastgezin Engelse les kan geven.

Moet ik Chinees kunnen spreken als ik wil deelnemen aan het Culture Plus programma?

Nee, dat is niet nodig. Het is in het dagelijks leven in China wel praktisch als je een beetje Chinees spreekt, maar het is geen voorwaarde voor deelname aan het Culture Plus programma. Bovendien ga je als onderdeel van het programma Chinese les volgen.

Is het nodig om ervaring te hebben met soortgelijke programma’s voordat ik kan deelnemen aan het Culture Plus programma?

Nee, dat is niet nodig. Als je beschikt over relevante ervaring met kinderen, dan is dat van toegevoegde waarde, maar het is niet noodzakelijk. Daarnaast ontvang je een training in China over je taken en verantwoordelijkheden in het gastgezin.

Wanneer kan ik me het beste aanmelden voor het Culture Plus programma?

Je kunt je gedurende het hele jaar aanmelden voor het programma, want we hebben continu Chinese gastgezinnen beschikbaar. In de praktijk plaatsen we de meeste deelnemers in maart en september, wanneer een nieuw semester van het Chinese schooljaar start.

Kan ik samen met een vriend of vriendin deelnemen aan het Culture Plus programma?

Ja, dat is geen probleem. We proberen ervoor te zorgen dat jullie in dezelfde stad gaan wonen en samen Chinese lessen kunnen volgen.

Hoeveel tijd neemt de procedure, van aanmelding tot vertrek naar China, in beslag?

Gemiddeld neemt de gehele procedure zo’n 6 tot 8 weken in beslag. Voor sommige studenten vinden we heel snel een gastgezin, voor andere duurt het langer. Omdat in de zomermaanden een grotere groep studenten vertrekt, duurt de procedure voor deze groep studenten wat langer. China Plus streeft ernaar om de benodigde documenten van de deelnemers voor mei in handen te hebben, zodat er in de maanden mei, juni en juli voldoende tijd is om een geschikt gastgezin te vinden.

Mijn paspoort verloopt binnen zes maanden. Kan ik me aanmelden voor het Culture Plus programma?

Voor het verkrijgen van een visum moet je paspoort nog tenminste zes maanden geldig zijn. Vraag dus eerst een nieuw paspoort aan en meld je daarna aan voor het Culture Plus programma.

Wat kost het om te kunnen deelnemen aan het Culture Plus programma?

We vragen onze deelnemers € 350 inschrijfgeld te betalen en €50 administratiekosten (ex.BTW). Dit bedrag voldoe je nadat je een persoonlijk gesprek hebt gehad bij China Plus en je je officieel inschrijft als deelnemer. De overige kosten zijn de kosten voor het aanvragen voor je visum (€ 126,55), Verklaring Omtrent Gedrag (€ 41,35), eventuele vaccinaties (€ 150 – € 200) en je vliegticket (€ 500 – € 800) en eventuele extra kosten, afhankelijk van de veranderingen in regelgevingen in China. Als je ervoor kiest om een heel jaar te blijven in China, dan worden je vliegtickets betaald. Als je korter dan een jaar deelneemt, wordt een enkele reis vergoed.

Waarom is het inschrijfgeld van het Culture Plus programma slechts €350?

We willen het programma graag voor iedereen zo betaalbaar mogelijk maken. Omdat we ook een vergoeding ontvangen van de Chinese partnerbureaus voor iedere geplaatste student, kunnen we een laag inschrijfgeld hanteren voor onze deelnemers.

Hoe werkt China Plus samen met de Chinese partnerbureaus?

China Plus is verantwoordelijk voor de selectie van geschikte Nederlandse studenten. De Chinese partnerbureaus selecteren passende Chinese gastgezinnen. China Plus matcht de Nederlandse studenten in overleg met de Chinese partnerbureaus aan geschikte gastgezinnen. Ook onderhoudt China Plus zowel voor als na vertrek van het programma intensief contact met de Chinese partnerbureaus, onder meer over het precieze tijdstip van aankomst, ondersteunende documenten voor het visum en het verloop van het programma.

Wat zijn fijne steden om in te wonen in China?

Dat ligt heel erg aan je eigen voorkeur. We werken momenteel samen met verschillende partnerbureaus in onder meer Beijing, Shenzhen en Chengdu. Wil je graag het oude China ontdekken? Dan past Beijing goed. Wil je cultuur opsnuiven en dicht bij de natuur wonen? Dan is Chengdu een fijne stad. Shenzhen is geschikt voor deelnemers die graag in een snel groeiende en nieuwe wereldstad willen wonen. Je voorkeur bespreken we tijdens het intakegesprek.

Hoe bereid ik me goed voor op het Culture Plus programma?

Het is verstandig om je alvast te verdiepen in de Chinese taal en cultuur. Kijk bijvoorbeeld films en lees boeken over China. Je kunt bijvoorbeeld ook met een gratis app, zoals Memrise, alvast een begin maken met het leren van de Chinese taal. Daarnaast organiseert China Plus jaarlijks aan het begin van de zomer een pre-departure meeting. Hier krijg je uitgebreide informatie en tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je vertrek. Uiteraard kun je voor specifieke vragen over de voorbereiding altijd direct contact opnemen met je contactpersoon van China Plus.

Wat zijn de do’s en don’ts voor deelnemers van het Culture Plus programma?

Wees jezelf ervan bewust dat je in een compleet andere culture omgeving terecht komt. Het is daarbij belangrijk dat je open-minded opstelt, inleeft en beleefd blijft. Ook raden we het aan om bescheiden te blijven en goede afspraken te maken met je gastgezin over de wederzijdse verwachtingen. Je kunt beter niet te direct communiceren. We raden het ook af om te veeleisend te zijn, met name in het begin. Tot slot is het verstandig om niet elk moment met de familie te zien als werk. Je wordt op termijn vaak onderdeel van het gezin en draait dan automatisch mee.

Hoe ziet mijn weekschema eruit?

Je besteedt ongeveer 30 uur per week aan activiteiten met de kinderen van het gastgezin. De piek van de uren ligt in het weekend, waarbij je een groot gedeelte van de dag met de kinderen doorbrengt. Doordeweeks spendeer je vaak ’s avonds tijd met de kinderen. Daarnaast heb je zo’n 3 tot 10 uur Chinese les per week. De lessen vinden op de doordeweekse ochtenden plaats. Ook ben je 1,5 tot 2 dagen per week vrij.

Is het mogelijk om voor vertrek contact te leggen met andere deelnemers die gematcht zijn met een gastgezin in dezelfde stad als waar ik ga wonen?

Dat is zeker mogelijk. China Plus organiseert aan het begin van de zomer een pre-departure meeting waar je alle deelnemers die in augustus en september vertrekken, kunt leren kennen. Als je op een ander moment in het jaar gaat, kun je aan je contactpersoon bij China Plus de contactgegevens vragen van andere deelnemers die in dezelfde stad wonen als waar jij heen gaat. Als zij toestemming geven die te delen, kun je zelf contact leggen.

Is het mogelijk om de duur van het programma in China te verlengen?

Ja, dat kan. Je gaat een overeenkomst voor bepaalde tijd aan met het Chinese partnerbureau en het Chinese gastgezin. Als je tegen de tijd van het eind van de overeenkomst de duur van het programma wilt verlengen, geef dit dan aan bij China Plus, het partnerbureau en je gastgezin. Als alle partijen akkoord zijn, kun je een nieuwe overeenkomst voor bepaalde tijd aangaan met het Chinese partnerbureau. Als je kunt blijven bij het gastgezin, ga je opnieuw een overeenkomst met hen aan. Je kan de laatste periode eventueel ook bij een ander gastgezin geplaatst worden als je dat zou willen.

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK