Wonen in China

Wonen en leven in China

 1. Is er iemand om me op te halen op het vliegveld?

  Ja, natuurlijk. Voordat dat je naar China vertrekt introduceren we je aan de persoon die verantwoordelijk voor je zal zijn. Deze persoon zal je ook ophalen van het vliegveld.

 2. Hoe ziet mijn eerste dag in China er uit?

  Normaal gesproken zul je afgezet worden bij een hotel of bij je appartement. Je neemt de tijd om uit te rusten en op krachten te komen. Nadat je helemaal bent bijgekomen meld je je bij onze partnerorganisatie voor een training voordat je aan de slag gaat. Wellicht wordt je gevraagd om een demonstratie-klas te geven om van nuttige feedback te kunnen worden voorzien. De Chinese organisatie zal je helpen met het openen van een bankrekening en koopt een (vlieg)ticket voor je naar de plek waar je zal gaan lesgeven.

 3. Zorgt de school voor accommodatie voor de leraar Engels? Als dit zo is, wat voor een soort accommodatie?

  In China zorgt de school voor een zelfstandig appartement voor de leraren Engels. De appartementen hebben allemaal internet, tv, airconditioning, etc. Sommige scholen bieden een vergoeding om een appartement van te kunnen huren, iemand van de school zal je hiermee helpen.

 4. Moet ik me laten vaccineren voor ik naar China ga?

  We raden aan je lokale GGD of huisarts in te lichten voor vertrek en inventarisatie of je vaccinaties nodig hebt. Wij adviseren om altijd te checken op:

  • Tyfus
  • Hepatitis A+B
  • Rabies
  • DTP
  • Gele koorts
 5. Hoe ver is mijn appartement bij de school vandaan?

  Normaal gesproken leven de buitenlandse leraren in het zelfde gebouw als andere Chinese leraren, vlak bij de school op ongeveer 10-15 minuten loopafstand. Sommige scholen vinden een zelfstandig appartement voor je vlakbij de school.

 6. Is het leven in China betaalbaar?

  Is mijn salaris genoeg om mee rond te komen en hoe kom ik de eerste maand door?Je zult waarschijnlijk een zorgeloos leventje hebben in China met een salaris van minimaal 1000 euro, helemaal omdat je geen huur hoeft te betalen. Restaurants en kleding zijn bijvoorbeeld erg goedkoop. We adviseren je om 500 euro mee te nemen naar China omdat je pas aan het eind van de eerste maand uitbetaald krijgt.

 7. Wanneer krijg ik uitbetaald?

  Normaal gesproken is dit rond de 10e van elke maand. Je vindt de exacte datum op je contract met je school.

 8. Is het betaalbaar om rond te reizen in China en kan ik daarvoor mijn bankkaart gebruiken?

  Met je salaris kun je gemakkelijk door China reizen, bijvoorbeeld per trein of vliegtuig. Voordelige tickets vind je op sites als XieCheng en Qunar. We adviseren wel om extra cash mee te nemen, omdat pinautomaten nog lang niet overal in China aanwezig zijn. Treintickets boek je het beste gewoon op het treinstation. China Train Guide is een handige en betrouwbare site om treintijden op te zoeken.

 9. Hoe moeilijk is het om mijn weg te vinden in China?

  Het is verbazingwekkend gemakkelijk om de weg vinden in China, al hangt dat wel een beetje af van de stad waarin je je bevindt. Bijna alle grotere steden zijn verboden door een geweldig HSL-netwerk dat ook nog eens heel goedkoop te gebruiken is, Chinese treinen zijn een wereldwijd voorbeeld.

 10. Zou ik wat informatie kunnen inwinnen bij iemand die momenteel via China Plus in China lesgeeft?

  Natuurlijk is dit mogelijk, stuur ons een mail en we zullen voor je kijken wie er voor je beschikbaar is.

 11. Moet ik mijn laptop meenemen?

  Tijdens je werk kun je de computers van de scholen gebruiken, maar voor jezelf is het natuurlijk erg handig om je laptop mee te nemen.

 12. Hoe zit het met internet in China?

  Op de meeste scholen vind je LAN (bekabeld) internet. In je eigen appartement heb je altijd WiFi tot je beschikking. Daarnaast vind je waarschijnlijk altijd een 4G netwerk met je Chinese simkaart.
  ost of our school have wired Internet access. You can buy a Wi-Fi access point or router in China for around 20 euros. Not all of the places in China can easily reach Wi-Fi but it is possible to have Internet access.

 13. Kan ik Facebook, Twitter en Google gebruiken in China?

  Facebook, Twitter, Google (en daarmee Gmail, YouTube) zijn geblokkeerd in China. Sommige van onze leraren maken gebruik van een VPN-server om hier toch gebruik van te kunnen maken. Er zijn veel verschillende VPN-services beschikbaar voor zowel je computer als je telefoon, zowel betaald als gratis. Voor een goede VPN verbinding raden we aan een betaalde service te gebruiken, wij hebben goede ervaringen met ExpressVPN.

 14. Wanneer heb ik tijd om rond te reizen in China en mogen vrienden/familie langskomen? De vakanties beginnen normaal gesproken rond januari en juli, voor ongeveer 40 dagen. Je hebt alle ruimte om rond te reizen in die tijd. Check van te voren even met je school of ze het goed vinden dat je vrienden/familie in je appartement slapen, normaal gesproken is dit geen probleem. (Op privéscholen liggen de vakanties niet vast.)

 15. Kan ik mijn eigen bankkaart gebruiken in China?

  Buiten je eigen kaart krijg je een een Chinese bankkaart in China. De meeste financiële transacties in China vinden plaats in cash. Als je toch gebruik wenst te maken van je eigen bankkaart; in elke stad vind je wel een paart geldautomaten waar je met VISA/MasterCard/Maestro geld op kan nemen, voornamelijk bij de grotere Chinese banken.

 16. Wie betaalt er voor mijn reiskosten naar China en hoe zit het met verzekeringen?

  De leraar Engels betaald eerst zelf voor zijn vlucht naar China. Na één semester te hebben voltooid, zal, afhankelijk van de school, de vlucht (gedeeltelijk) worden terugbetaald, meestal tussen de 400 en 900 euro. Voor de terugvlucht geldt hetzelfde. Je krijgt van de school een basis medische verzekering, maar we raden je altijd aan zelf ook nog een extra reisverzekering af te sluiten in geval van noodzakelijkheid van repatriëring of verloren goederen.

China Plus gebruikt vookies for zowel functionele als marketingdoeleinden. Bij verder gebruik van deze site, gaat men akkoord met het gebruik van deze cookies. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid
OK